ترنس PRK شباهت زیادی به روش PRK دارد و تمامی مزایای PRK را هم دارد. ولی بر خلاف PRK ، اپیتلیوم قرنیه به جای دست، با استفاده از لیزر برداشته میشود. در ابتدا لیزر اگزایمر لایه سطحی قرنیه (اپیتلیوم) را برمیدارد، سپس روی قرنیه تراش مورد نظر را ایجاد میکند.در نتیجه عمل لایه برداری بسیار دقیقتر انجام میشود. مزیت این روش در مقایسه با PRK معمول این است که ترمیماش سریعتر صورت گرفته و درد و ناراحتی پس از عمل هم کمتر است. توجه کنید که این عمل در شمارههای خیلی پایین چشم قابل انجام نیست.
جراحی ترنس پی آر کی (TransPRK)
شیوه ترنس پی آر کی (ترنس اپیتلیال فوتوریفرکتیو کراتکتومی) با توسعه یافتن روشهای استاندارد لازک و پی آر کی (PRK) مطرح شده است. این تکنیک با لیزر انجام میگیرد و اولین روش جراحی انکساری است که از اواخر سال 1990 به عنوان یک روش درمانی به منظور اصلاح بینایی استفاده میشود.
با استفاده از فناوری لیزر، ترنس PRK که یک شیوه درمانی تمام لیزری است، درد ناشی از جراحی را تا حد قابل توجهی کاهش داده است. با این شیوه اپیتلیوم سطحی که امکان بازیابی را دارد، نه با ابزارهای برش معمول بلکه با لیزر برداشته و رفع میشود. در نتیجه عمل برداشتن آن خیلی راحتتر و دقیقتر خواهد بود.
برداشتن اپیتلیوم با این شیوه در یک مرحله انجام میشود. این امر باعث کاهش یافتن زمان درمان، پایین آمدن خطر خشک شدن قرنیهها، همچنین جلوگیری از اصلاح بیش از اندازه قرنیه میشود.
مراحل جراحی ترنس پی آر کی (TransPRK):
- با استفاده از لیزر بالاترین لایه سطحی، برداشته میشود.
- نواقص بینایی با استفاده از لیزر اصلاح میشود.
- سپس، بخش ترمیم شده با لنزهای تماسی پوشانده میشود. لنزها تا وقت ترمیم اپیتلیوم که به طور معمول 3 روز زمان میبرد، روی قرنیه باقی میمانند و سپس برداشته میشوند.
- ترمیم در این شیوه، با یک پروسه سریعتر صورت میگیرد. چون که ناحیه ترمیم شده کوچکتر از شیوه پی آر کی (PRK) است.
- تمام جراحیهای لیزر به قصد تصحیح بینایی بیمار با شکلدهی قرنیه یا لایه شفاف قدامی چشم برای متمرکز کردن رد شدن نور از قرنیه بر شبکیه مورد استفاده قرار میگیرد.
نتایج لیزر ترنس پی آر کی
بر اساس نتایج بدست آمده از این عمل مشخص شده، بینایی بیماران در 100% بیماران کامل شده و حدودا 98.5 % بیماران شماره چشمشان در محدوه نیم بالاتر از دید 10/10 است. عمل جراحی ترنس پی آر کی در مقایسه با دیگر عملها، یک عمل بسیار موثر است که ترمیم اپیتلیوم زودتر اتفاق می افتد و درد بعد از عمل کمتری دارد. بعد از گذشت یک ماه از عمل، اغلب بیماران از نتایج این عمل راضی و خوشنود هستند. این عمل روش مناسب رفع عیوب انکساری برای بیمارانی است که می خواهند دوره نقاهتی کوتاهتر و درد بعد از عمل کمتری داشته باشند.
بهترین کاندیدهای عمل پی آر کی (PRK)
بیماران مبتلا به دوربینی، نزدیک بین و یا آستیگمات، برای انجام عمل PRK مناسب هستند.
زمان عمل: حدودا 10 دقیقه در هر چشم
نتایج نمونه: 10/10 چشمهای بدون عینک یا لنزها
دوره نقاهت: چند روز تا چند هفته
تفاوت عمل پی آر کی با عمل لیزیک
تفاوت اساسی بین PRK (پی آر کی) و LASIK در اولین قدم آن یعنی روشهاست. در لیزیک، یک فلپ نازک روی قرنیه با یک میکروکراتوم یا یک لیزر femtosecond ایجاد میشود. این فلپ برای برداشتن بافت تحتانی قرنیه بکار میرود، سپس قرنیه با لیزر اکسایمر تغییر شکل پیدا میکند. در روش PRK (پی آر کی)، لایه بیرونی قرنیه (اپیتلیوم) قبل از تغییر شکل بافت قرنیه تحتانی، با لیزر اکسایمر برداشته میشود. اپیتلیوم خود را در مدت چند روز بعد از جراحی روی سطح قرنیه بازسازی میکند.
تفاوت عمل PRK با عمل لازک در چیست؟
یکی دیگر از انواع PRK ، عمل جراحی لازک است که لایه اپیتلیال قرنیه را مانند روش PRK حذف نمیکند ، لایه اپیتلیال با یک ابزار جراحی به نام(trephine)، در طول عمل جراحی کنار زده شده و بعد ازجراحی به سطح چشم باز می گردد.
به خاطر بازده بهبود بیشتر روش لازک، در مقایسه با PRK (پی آر کی)، محبوبیت PRK (پی آر کی) پایین آمده است، دلیل این موضوع آن است که بهبود در لایه اپیتلیال جایگزین در لازک در زمان کمتری انجام میگیرد.
این نوع جراحی چشم، ابتدا در سال 1980 در ایالات متحده و سپس سال 1995 در خارج از ایالات متحده انجام شده است و دارای میزان موفقیت بسیار بالایی است، همچنین در طول این مدت پیشرفت قابل ملاحظهای داشته و هنوز هم جزو بهترین گزینههای درمان برای شرایط خاص است. جراحی PRK و لیزیک نتایجی بسیار شبیه هم دارند. بیشتر افراد بعد از عمل جراحی تقریبا به دید10/10 یا حتی بیشتر هم دست مییابند.
عوارض بعد از جراحی اصلاح عیوب انکساری
بعضی از بیماران هم هستند که بعد از عمل باز هم به عینک یا لنز احتیاج داشته باشند، اما نیازشان به عینک به صورت شایانی کمتر از قبل از عمل است.
اگر حساسیت به نور، یک مشکل بعد از عمل باشد، عینکهایی که لنزهای فتوکرومیک دارند معمولا بسیار مناسب هستند.
همچنین اگر خطرات انکساری بعد از عمل جراحی باقی باشند، لنزهای انعطاف پذیری هستند که معمولا میتوانند دید شما را برای کارهایی مانند رانندگی در شب جبران کنند. عوارض لیزیک بعد از عمل خیلی کم است و می تواند شامل عفونت چشم و یا دیدن نور خیره کننده (که اکثرا در زمان دیدن نور در شب، مانند رانندگی) باشد.
مراقبت های بعد از ترنس PRK
اگر عوارض ذکر شده را بعد از عمل دارید، با این که احتمال آن خیلی کم است، ممکن است به عمل جراحی اضافی یا تقویت بیشتری برای بهتر شدن بینایی خود نیاز داشته باشید و یا اینکه با گذشت زمان، دید شما به حالت قبلی اش برگردد. علاوه بر این، عینکهای مطالعه هم پس از عمل جراحی به ویژه از سن 40 سال به بالا ممکن است نیاز شود و علت اش بیماری به نام پری بیوپسی یا نزدیک بینی است. هم اکنون نظارت بر آزمایشات بالینی برای اصلاح دائمی پری بیوپسی انجام میگردد.
با وجود اینکه لیزیک در دنیای مدرن امروزی از رایجترین روشهای لیزر چشم است، اما مهم است که شما از راهنماییهای پزشک جراح استفاده کنید تا مشخص شود آیا PRK یا لیزیک برای شما مناسب است یا نه.